Renovering m.v.
Ny Aptering - 2014
Selvom vi havde været båden rigtigt godt igennem før købet, så var vi alligevel ikke helt forberedte på, hvad der ventede os, da vi ville skifte en hylde i køkkenskabet, som virkede lidt blød i det ene hjørne. Det viste sig, at vinduer og skødeskinner havde været utætte, så regnvand var løbet ned bag apteringen. Vi tog konsekvensen og skiftede al aptering (pånær bordpladen i pantryet, de to hovedskot som i stedet blev slebet ned og omlakeret). Selvom vi havde skabeloner til stort set alt, så var det et særdeles tidskrævende projekt at få tilpasset de enkelte stykker i det store puslespil. Resultatet blev heldigvis rigtig flot.


Tætning af vinduer, skødeskinner og nyt skylight - 2014

Efter vi havde fjernet apteringen, gik vi i gang med at tætne de steder, hvor vandet gennem årene var trængt ind. Skødeskinner og vinduer blev demonteret, renset og monteret igen med sikaflex, så båden nu er tæt. Der var samtidigt problemer med den originale hudini-luge, som ikke kunne gøres tæt (lugen var designet så dumt, at der samler sig vand ovenpå lugen). Vi valgte at skifte lugen ud med et moderne Gebo Skylight, som samtidigt har den fordel at det, modsat det origiale, kan låses på klem.



Nye hynder og madrasser - 2014

Samtidig med udskiftningen af apteringen, valgte vi at skrotte de gamle hynder og madrasser, der bestemt havde set bedre dage, plus vi gerne ville have den komfort, der er i moderne koldskumsmadrasser. Betrækket blev syet af slidstærk og brandhæmmende kvalitets møbelstof fra Kvadrat.
Udskiftning af elinstallationer - 2014 og 2016
For at være sikker på, at bådens elnet var i orden, fik vi elinstallationerne gennemgået af en professionel. Det blev en større omgang: nyt ledningsnet, ny eltavle med termo-sikringer (den gamle er bibeholdt da bådens byggenr. m.v. fremgår heraf), nye hovedafbrydere, nye kabler i masten (inkl vhf), nye lanterner i masten, ny victron lader, nye lamper i salon og pantry (undtagen loftsmonterede lamper). Der er i 2015 monteret en 40w solcelle med en Victron laderegulator. I (2016) er batterierne skiftet: Varta 80 amp startbatteri og Varta 105 amp agm forbrugsbatteri.
Renovering af kølen - 2015
En shipman 28 har jernkøl, og som på alle andre både med jernkøl, vil den med tiden begynde at ruste. Det er som sådan kun et kosmetisk problem, idet kølen ikke ligefrem kan ruste væk i bådens levetid. Men vi valgte dog i 2015, alligevel at slibe kølen ned til rent metal. Kølen fik efterfølgende 11 lag lightprimer før den igen blev bundmalet.
Renovering af kølbolte - 2016
Spændskiverne som er anvendt i forbindelse med kølboltene var ved at være lidt trætte og er nu blevet skiftet. "Operationen" er udført i efteråret 2016 af Ringdals Bådbyggeri i Kaløvig-



Opfriskning af kistebænke - 2015
Kistebænkene bar præg af, at der ikke er tale om en ny båd og indbød egentlig ikke til at blive brugt. Vi friskede dem op ved at male dem med to komponet maling, og lave bund i de invendige kistebænke

Ny Toilet installation - 2015
Den gamle toiletinstallation blev fjernet, og vi satte istedet et nyt Jabsco toilet ind, med nye lugtfri slanger, nye Trudesign gennemføringer og haner, og lavede samtidigt en løsning med en rustfri holdingtank. Der er en Trudesign omskifter mellem sø og holdingtank, og lavet ventilation samt dækstømning, så båden lovligt kan sejle i Sverige (som bonus-info kan oplyses, at toilet og tank endnu ikke har været benyttet).



Installation af køleskab med kompressor - 2015
Vi blev ret hurtigt trætte af at drikke halvlunken mælk, og ikke at kunne opbevare madvarer forsvarligt, så vi valgte at installere et køleskab med kompressor. Valget faldt på en 30L Waeco "køleskuffe", som udmærkede sig ved flere ting: kompressoren er monteret i en kistebænk under køleskabet, køleskabet kunne umiddelbart bygges ind under pantryet, og det er let at få ting ud af skuffen og minimere "kuldetab" ved ikke at skulle åbne en låge i længere tid.


Udvendige projekter
Vi har gennem de sidste par år også lavet lidt udvendigt arbejde. Disse har været alt lige fra gelcoat opfriskninger, opfriskning af vandlinje og stribe, renovering af nedgangsluge og nye skinner til cockpit luge



Instrumenter m.v.
Da vi købte båden, var det eneste funktionsdygtige instrument en lowrance fishfinder / lod. Vi har derudover installeret en Raymarine a75 (wifi) kortplotter, samt en Simrad RS35 vhf. Disse er forbundet med et nemea2000 netværk, så vhf får position fra plotteren, og plotteren får AIS oplysninger fra VHF'en, som vises på displayet. VHF'en er indbygget i salonen, men kan flyttes, da vi har gemt den plade som oprindeligt kun indeholdt den nye eltavle. Kortplotteren og fishfinderen er endnu ikke blevet indbygget - ren ubeslutsomhed - men er monteret på en plade som sættes i nedgangen fra cockpittet. Da vi købte båden, var der monteret en log (defekt instrument) på en metalplade i cockpittet. Pladen sidder der endnu. Transduceren til den gamle log sidder stadig i båden, men jeg har klippet kablet til den, da jeg primært er interesseret i s.o.g. Der er derudover det obligatoriske kompas.
Vores to do-liste
Generelt vil stort set alle brugte både byde på overraskelser, vi håber, at vi har afdækket og udbedret dem, der var på Mahalo. Nedenstående er ikke for at give en interesseret køber et forhandlingsoplæg - der er ikke tale om fejl eller mangler m.v., båden er sejlklar og fuldt funktionsdygtigtig - punktet er alene for at give et reelt billede af båden.
Trimror; Shipman 28 har et trimror siddende lige bag kølen. Trimroret er blevet fikseret på de fleste både samtidigt med at roret er blevet lavet større. Det har tidligere ejer også fået gjort på Mahalo. Der sidder en pakning inde i "trimrorlejet", som er umulig at skifte, med mindre man har det rette værktøj. Med tiden begynder der at sive en ganske lille smule vand ind ved pakningen. Det er reelt ubetydeligt og forsvinder direkte ned i sumpen. Men eftersom trimroret alligevel er fikseret, så var det vores plan at "glasse" trimroret ind i kølen og dermed også lukke af til rorlejet. En mindre operation, men har ikke haft tid til det
Søventiler; vi har skiftet skroggennemføringer og ventil i forbindelse med toilettet til trudesign komposit. Hvis vi beholdt Mahalo, ville vi så småt begynder at skifte de øvrige ventiler. Ikke fordi vi har konstateret nogen problemer med dem, men fordi vi har mere tillid til trudesigns løsninger.
Skridmønster på cockpitsæder: der er en gamle kosmetisk skade på det ene cockpitsæde, vi har ikke forsøgt at udbedre den, da vores plan var at lave en løsning med teak sæder.
Kicking rod; der følger en kicking rod med båden, som faldt af da de gamle nitter gav op. Den er umiddelbart til at sætte på med nye nitter (og når vi måske også at gøre, da det er en rar løsning)
Forsejl; Båden har 3 forsejl, som alle er af ældre dato, men dog anvendelige. Hvis vi beholdt båden ville vi indenfor de nærmeste år gøre ét af to. 1) finde et nyere brugt forsejl - kan findes fra 1.000 kr. og opefter eller 2) investere i et rulleforstag - ca. 6-7.000 kr. på udsalg og en ny rullegenua 9-?.000 kr.
Lazypack; lazypacken blev bestilt sammen med det nye storsejl og er lavet til båden, men vi mener det bør tilpasses en anelse for helt optimal pasform, der skal fjernes ca 10-15 cm. af den "glider" der sidder i bommens huhlkel. Det er formentlig ikke særligt vanskeligt - en skarp saks og noget tråd, vi har bare ikke fået det gjort .
Styrbord spil; spillet trænger til at blive renset og smurt :)